2018. júl 12.

LÉTFONTOSSÁGÚ INFORMÁCIÓK A RAGADOZÓRÓL

írta: Eszter 777
LÉTFONTOSSÁGÚ INFORMÁCIÓK A RAGADOZÓRÓL

KULCS A FELISMERÉSHEZ

Létfontosságú információk a Ragadozóról
Kulcs a felismeréshez
Veszélyes személyiségek
A társadalmi ragadozó
/szociopata, antiszociális személyiségzavar/
"Ami az enyém, az az enyém, ami a tiéd, az is az enyém."
A szociopatákról tetemes szakirodalom van, sok kötetnyit teleírtak róluk. Ők a "túl szép ahhoz, hogy igaz legyen" kezdet, majd a "Menekülj, amíg tudsz." vég.
Én magam is régóta tanulmányozom ezt a témát, és sok információt gyűjtöttem össze belőle.
A ragadozó általában férfi. A nők esnek áldozatául, és ezzel a cikkemmel azokat a nőket szeretném felébreszteni, akik egy ragadozó áldozatai, de vagy még nem látják tisztán, vagy nem tudnak kimenekülni belőle. Mert a ragadozó tíz karommal fogja őket, sakk-matt helyzetbe kényszerítve, zsarolással, fenyegetéssel, anyagi függéssel maga mellett tartva a nőt, aki alárendelt szerepben a ragadozó szolgájaként, állandó gyötrésnek, megalázásnak van kitéve.
Sok hamis ikerláng kapcsolódás alapszik a ragadozó-áldozat kapcsolatán, ahol az egyik egy végtelenül nárcisztikus, manipulatív személyiség, míg a másik naiv, és mindenáron szeretetet akar adni és szeretve akar lenni. Arra vár, hogy az általa ikerlángnak hitt ragadozó megváltozik, de ez a nap sohasem jön el, mert a ragadozó nem változik. Ha magába néz, csak azért teszi, hogy tökéletesítse a módszereit.
A szociopátia a borzalom lelkiállapota. Egy súlyos trauma, vagy akár genetikai hiba, egy fel nem dolgozott iszonyat eredményeként a lélekből kiürül a szeretet. Ott, ahol benned a szeretet van, benne űr van. Végtelen, hideg űr, amit semmi nem tud kitölteni. Ennek megfelelően sokszor érez fájdalmat, amit függéssel nyom el. Szexfüggés, drog, alkohol. Bármi, amivel el tudja magát kábítani, hogy ne érezze az ürességet, de azzal palástolja még önmaga előtt is ezt a tényt, hogy azt mondja, ő tudatos ebben, ő nem függő.
A ragadozóból hiányzik a szeretet. A szeretet hiányából fogod idővel észrevenni, hogy ragadozóval kerültél szembe. Azonban eleinte nem látod, mert a borzalom lelkiállapota álcázza magát. Manipuláció, alakoskodás, hazugság, csalás, megtévesztés, befolyásolás, függésben tartás, taktika, állandó ígérgetések.
Tekintete hideg, mint a jég, kifejezéstelenül néz rád. Érzed, hogy messze jár, de mégis beléd lát. A jelenlétében rosszul érzed magad, az ösztönközpont jelez, hogy nem jó helyen vagy, menekülj. Érzed, hogy nem lesz jó vége ennek, mégis belemész, mert a ragadozó elvarázsol. Felvett intelligenciával rendelkezik, azaz a valós intelligencia hiányzik belőle, de a manipuláció, a megtévesztés technikáit tökélyre fejlesztette. Olyannyira, hogy mire észreveszed, hogy baj van, akár már ki is semmizett.
A szociopata nem fél. Nem szorong. Nem érez lelkiismeretfurdalást. Ha lebukik, akkor is ugyanúgy folytatja a játékát, mert nem érez szégyent, csupán mindenáron beteljesíteni a tervét. Mindig van A, B, C és D terve is. Ezért ha szociopatával élsz, vagy az van a közeledben, készülj, hogy mindig ébernek kell lenned. Mert mindig van egy újabb lépése, és neked át kell látni a manipuláción, a hazugságokon és a megtévesztésen.
A ragadozó a legveszélyesebb a négy közül. Több felosztás is létezik a személyiségtorzulások közül, számomra ez volt a legérthetőbb, Joe Navarro négyes felosztása.
A ragadozó először kinézi áldozatát. Van, aki hónapokig figyeli, van, aki évekig, van, aki évtizedekig. Kiismeri a szokásait, kitapintja a gyenge pontjait, hogy amikor támadásba lendül, már kész tervekkel pontosan tudja, mivel bűvölje el a kezdetekben, mivel tartsa sakkban, mivel zsarolja meg és végül mivel zsigerelje ki az áldozatát. A ragadozóban nincs bűntudat. Számára, amit tesz, az helyes. A világot másként látja, mint mi. Gyengék és erősek léteznek a számára, és a gyengéket az erősek uralják. Neki az áldozat a gyenge, akit folyamatosan gyengít, már a kezdetektől. Szépen lassan függési viszonyt alakít ki az áldozatban, hogy az minden idejét, pénzét, érzelmeit és energiáját rááldozza a vele együtt töltött időre. A találkákat természetesen ő határozza meg, és nem tűr ellentmondást, hogy az áldozatban teljes függést alakítson ki, és az mindent megtegyen, hogy vele találkozhasson.
A ragadozó kezdeti taktikája az elbűvölés.
Úgy hálózza be áldozatát, mint egy pók. Pontosan azt mondja, amit az hallani akar, és úgy fonja mesterien a szavakat, hogy a kiszemeltje teljesen a hatása alá kerüljön. Sok ragadozó van tisztában a mentális-asztrális befolyásolás erejével, és használja is. Mivel elképesztően magabiztos, akár állítja is, hogy ismeri a sötét oldalt, és használja az erejét. Szándékosan ejt el egy-egy apró szót, mondatot, amivel összezavar, ilyenkor egy pillanatra leveszi az álarcot és a tettetett kedvesség mögé nézve egy ravasz, számító embert láthatsz, de mivel az elején olyannyira elvarázsol és pontosan azt kapod, amire szükséged van, így nem mered elhinni, hogy ő tényleg az lenne, akit megmutatott egy pillanatra, pedig ez a módszeres megfélemlítés kezdeti szakasza.
A ragadozó már érezteti az erejét, de még eljátssza, hogy milyen fontos vagy neki. Látszólag törődik veled, azonban már ekkor is azzal foglalkozik, hogy később mivel találjon fogást rajtad, ha menekülni akarsz.
Jövőd felett közönyösen határoz, és a kezdeti szakaszban mindenre rávesz. Azt teszed, amit mond, mert elhiszed a csillogó illúziót, és azt hiszed, megtaláltad életed szerelmét. Rengeteg mindent megígér, de semmit nem tart be ebből, vagy csak éppen annyit, amennyi céljai eléréséhez kell.
A ragadozó mindig elveszi, amit akar. Időnként kényszeresen lop, rutinból hazudik, de sokszor belekeveredik a saját hazugságaiba, melyeket ha élesen figyelsz és kénytelen vagy a közelében élni, le tudsz leplezni. Azonban az elején még minden hazugság felett szemet hunysz, mondván, tolerálnod kell.
Van egy bizonyos szociopata-empata-antipata háromszög, melynek lényege, hogy a szociopata mellett egy apatikus, gyenge jellemű, sérült lelkivilágú, kiszolgáltatott ember van, akit a szociopata már a hatalmába kerített és konkrétan azt tesz vele, amit akar. Mindenre rá tudja venni, használja és kihasználja, lábtörlőként bánik vele és olyan súlyosan rombolja le az antipata személyiségét, hogy az készségesen részt vesz az empata behálózásában és kizsigerelésében. A férfi szociopata mellett az antipata lehet egy másik nő, vagy egy másik férfi is, aki cinkostársként részt vesz a színjátékban.
Az antipata tehát a szociopata totális rabja és eszköze, aki már úgy él a szociopata mellett, hogy teljesen ki van szolgáltatva neki, és ennélfogva szemet huny minden felett, vagy egy másik esetben közel él a szociopatához és egyetért a felfogásával, hogy ezzel leplezze saját életének kudarcát, így teljes egyetértésben dolgoznak össze.
Az empata, azaz az áldozat általában erős, van valamije, ami a ragadozónak kell, vagy a tudása, vagy az energiája, vagy a pénze, vagy úgy általában - egy hosszú ilyen típusú iszonyú házasságban - az egész élete. Nem egy történetet hallok mostanában 30 éves házasságokról, ahol az áldozat már nem tud hova menekülni a ragadozótól, holott felismerte, mivel áll szemben. Az empatában a szociopatával ellentétben sok a szeretet. Szereti a világot, az embereket, és ennek megfelelően naiv és hiszékeny, mert mindenkiben a jót látja. Így amikor a ragadozó megjelenik az életében, elég sok idő kell, mire a naivsága darabokra hullik, attól függ, hogy a ragadozó meddig játssza a színjátékot és mikor hull le az álarca.
Rendkívül kitartó, okos játékot játszik a ragadozó, a büntetés-jutalmazás eszközeivel rombolja az empata személyiségét.
Az álarc lehullása a második szakasz. Ekkor az empata már kezdi felismerni, hogy manipulálják és próbál kitörni. / erre süti rá a ragadozó, hogy labilis/. Folyamatosan figyelni kezdi a ragadozót és lassan leesik a szeme elől a lepel. Rájön, hogy kihasználásra, megfélemlítésre, uralomban tartásra megy ki a játék. Ekkor általában az empata leleplezi a szociopatát. Itt már a ragadozó kénytelen más eszközöket bevetni, és zsarolás, szándékos verbális agresszió, sajnos sok házasságban, ahogy tőletek hallottam, fizikai agresszió is következhet. Nem minden ragadozó megy el eddig, nagyrészt megelégednek a szavakkal való bántással, és az áldozatot állítják be mindenben hibásnak. Kifinomult megfélemlítő eszközökkel elérik, hogy az empata végül ismét megadja magát, mivel fél.
Ez a szakirodalomban megnevezett "szociopata tánca." Teljesen az uralma alá hajtotta és birtokolja az empatát, és az antipata a háttérben együttműködően segít fenntartani az illúziót, hogy a szociopata erős és mindenek felett áll. Mindaddig, amíg elhiszed, hogy erős, addig az is lesz. Attól a perctől kezdve azonban, hogy elhatározod, hogy véget vetsz ennek, következik az összecsapás.
Az empata szembeszáll a ragadozóval. Ebben a fázisban már tudja, hogy kivel áll szemben. Ha továbbra sem tud elmenekülni, az egyetlen lehetséges módszere az erő tanúsítása. Hidegen, ellentmondást nem tűrően, nyugodtan el kell küldeni, le kell építeni. Mivel erőszakos és zaklatni kezd, üldözni, ezért következetesen kell viselkedni. Mindig nyugodtan és higgadtan, ha szemtől-szemben állsz egy ragadozóval. Nem szabad félned tőle, mert ebből nyer energiát és ekkor már a félelmeiddel gyengít. Ha nem félsz, és erőt érez, eltűnik egy időre, de ne áltasd magad azzal, hogy örökre. Csupán erőt gyűjt. Ha vele kell élned, akkor ilyenkor visszahúzódik, vagy újra felveszi az elbűvölő álarcot.
Ha van rá módod, menekülj el. Ne tarts vele kapcsolatot, ne menj bele vitába. Ne szembesítsd, mert őt nem lehet. Képtelen rá, hogy beismerjen bármit. A legjobb minden kommunikációt megszüntetni vele, és örökre eltűnni az életéből. Egy ideig még zaklatni fog, ha bármilyen módon tud, ekkor már kényszeres viselkedéseket vehet fel, pl. túl sokszor hív egymás után, hallottam olyan esetet, hogy 55x hívott egy férfi egy nőt, majd smsek százait küldte. Megszállottan keresi a módot, hogy újra a hatalma alá kerítsen, de mivel ilyenkor már átlátsz rajta, csak a megfélemlítés eszközeit vetheti be, vagy eljátssza a szegény ént, hogy te mindenben tévedtél, és mennyire megbántottad, esetleg könyörög, hogy fogadd vissza, hallottam tőletek ilyet is, ajándékok, virág, térdre borulva fogadkozás, hogy többet nem fordul elő.
A ragadozó csapodár. Ő maga képtelen a hűségre, azonban az áldozattól elvárja a feltétel nélküli teljes odaadást. Tökéletesen közönyösen, élvezve hogy bánthat, mosolyogva aláz meg társaságban, mások előtt, téged hibáztatva, téged beállítva akarat gyengének, kiszámíthatatlannak, instabilnak. A háttérben gyakran mocskolódik másoknak rólad, még akkor is, ha látszólag közöttetek teljes az egyetértés. Itt minden csak látszat, ez nem szerelem! Ez illúzió! A szerelemben nincs alárendelt-fölérendelt viszony, nincs bosszú, megalázás, kiszolgáltatottság, érzelmi kisemmizés, anyagi függés.
A ragadozó haragtartó és bosszút áll, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan azt eltervezte. Úgy gondolja, hogy te abból tanulsz, és ő téged tanít ezzel, méghozzá feltétlen engedelmességre.
Nagy tehetsége van mások bizalmába férkőzni. Nem veszi figyelembe se mások érzéseit, se tettei következményeit, mert neki nincsenek érzései. Nem érti mások szenvedését. Hiányzik belőle az együttérzés.
Míg mi kommunikálunk, ő a szavakat manipulációra, engedelmességre késztetésre, megfélemlítésre, csábításra használja. Rideg, könyörtelen és számító, de számtalan álarca van, és sok ragadozónak megfigyelhetően minimum két személyisége van.
Kisiklatja álmaid és vágyaid, ha az életedbe lép. Önmaga akarata szerint kezd átformálni, és a végletekig kihasznál. Neki teljesen természetes, hogy te őt szolgálod, meg sem fordul a fejében, hogy egy kapcsolat egyenrangú. Sajátos módon értelmezi a kölcsönösséget.
Ugyanakkor a találkozás a szociopatával számodra előre meghatározott karmikus jellegű. Tanulnod kell belőle, és a képes vagy, - amíg kettőtök közt ez tart - a transzformálás képességével a legrosszabból is a legjobbat kihozni, akkor óriási személyiségfejlődésen mehetsz keresztül. Mindamellett, hogy kihasznál, a viselkedésével és a reakcióival sokmindenre megtanít. Nem csak önvédelemre, hanem éles tükör tartásával az önbecsülésre, az önmagadért kiállásra, az emberi értékeidre és a hited erejére. Ha jól tudsz transzformálni, nem kerülsz ki teljesen kizsigerelve, vesztesen egy ilyen kapcsolatból, hanem amikor már tisztán látod, mi történik veled, tudatosan kezded felépíteni a személyiségedet a ragadozó közelében, aki hátrálni kezd az erő láttán. Minden bántásból előnyt kovácsolhatsz, minden korábbi helyzetből tanulva másoknak segíthetsz felismerni a ragadozót.
Ő is karmikus szereplő, akivel lélekszerződésed van. Dolgotok van egymással, méghozzá egymás tanítása. A ragadozó tudat álarca mögött pedig ott van egy valódi, tiszta lélek, aki akkor néz rád vissza, amikor nem a ragadozó szemeit látod. Olyankor végtelen tisztaságot látsz és bánatot a szemeiben, ilyenkor tudod, hogy őt ismered. Más életekből. Ahol nem volt ilyen. Tehetetlenül nézed, hogy milyen értékes ember lehetne, ha nem vált volna azzá, aki. Azt kívánod, bárcsak ott lehettél volna vele, amikor a trauma megtörtént, hogy megvédd, megöleld és kihozd abból a pokolból, ahol a túlélés érdekében kellett ragadozóvá válnia. A szíved facsarodik bele, mikor megérzed az igaz lelket benne, akit a ragadozó személyiség már teljesen a hatalma alá hajtott. Pedig van ott egy másik ember is. Aki segítséget kér tőled, némán, mert szeretni akar és szeretve lenni. Aki tud előtted sírni valós könnyeket, és aki tud segíteni és szeretni, ha leveti az álarcot.
Azonban addig, amíg nem veszi észre, mit tesz magával és másokkal, amíg nem vállalja önmaga előtt a felelősséget, amíg nem ismeri be magának, hogy valami uralja és fogságban tartja, hogy egy idegen erő marionettbábuként mozgatja, szívja az erejét, addig semmit nem tehetsz érte.
A ragadozó jellemzői, hogy biztosan ráismerj:
- manipulatív, taktikus, számító, kényszeres
- alakoskodó, hazugságok hálójával fon körbe
- tele van számtalan lebilincselő történettel, amik nem fedik a valóságot / ismertem olyan szocit, aki állítása szerint szolgált a légióban, majd volt a brazil őserdőben az őslakosok között, majd Afrikában, itt és ott és amott, és ahogy összeszámoltam minimum kétszáz évesnek kellene lennie :)/
- büszkén mesél törvényszegésekről, úgy állítva be, mint egy hőstettet
- úgy érzi, rá a szabályok és a törvények nem vonatkoznak
- rendszeresen botrányosan, vagy figyelemfelhívóan viseledik
- nincs benne felelősségvállalás, megbánás, lelkiismeret
- hidegen hagyják a könnyeid
- akkor is hazudik, ha nincs rá oka
- számító, előre lát és tervez
- játszmázik és drámázik
- az életét, a körülményeit, a szüleit, a családját és a párját okolja
- kényszeres irányító és uralkodni próbál
- örömmel csap be másokat
- szeret provokálni
- szeret feltűnősködni
- önbizalma határtalan
- az egója hatalmas
- nem bírja a kritikát, dühösen, akár tombolva reagál
- habozás nélkül tesz ki másokat anyagi, erkölcsi vagy bűnűgyi kockáztatnak
- felelőtlen
- szeret másokat arra használni, hogy pénzt szerezzenek neki
- egyszerre több vasat tart a tűzben
- csapodár és hűtlen
- magát túlértékeli, másokat alulértékel
- napról-napra él, nem tud bánni a pénzzel
- önérdekből uralkodik az áldozata testén, lelkén, érzelmein, gondolatain, idején vagy pénzén, vagy ezek mindegyikén
- egyik pillanatban kedves, majd hirtelen totális közönybe csap át
- szereti magát sajnáltatni, áldozatnak beállítani magát
- megfélemlítéssel ér célt
- észérvekkel igazolja, hogy miért bánt másokat: "megérdemelték"
- álneveket használ, váltogatja a személyazonosságát
- nem riad vissza szinte semmitől
- elszigetel másoktól
- agresszívan nárcisztikus
- büntető viselkedését azzal magyarázza, hogy "tanít", vagy a másik "kiprovokálta"
- mások fájdalma hidegen hagyja, azonban mások félelméből és uralásából nyer energiát
- kölcsönkéreget, de soha nem ajda vissza
- nem fogadja el mások bocsánatkérését, haragtartó és bosszút áll vélt és valós sérelmeiért
- ő maga szinte soha nem kér bocsánatot, ha igen, azt se gondolja komolyan, csupán számításból teszi
- minden nőt állítása szerint ő hagyott el
- szeret azzal viccelődni, hogy egy sötét erővel paktált le
A fent felsorolt jellemzők egy kivonata Joe Navarro könyvében a ragadozó fejezetében a 149 pontos gyorstesztnek. Nem én találtam ki, hanem egy olyan bűnűgyi profilozó, aki több száz ragadozóval találkozott.
A cikket több forrásból és több tapasztalatból, illetve többetekkel folytatott beszélgetések alapján, összegyűjtött anyagok mentén írtam, komolyan megalapozva a szavakat, mert nem célom sem ítélkezni, sem bárkire rásütni, hogy szociopata, azonban ha már csak a fenti jellemzők fele igaz rá, akkor biztos lehetsz benne, hogy ragadozóval állsz szemben.
A szociopata áldozata gyakran válhat labilissá, átmenetileg, azonban a szociopata bevett szokása a nőt okolni, és azt elhitetni vele, hogy ő a sérült, a nő kétségbeesett kitöréseit az uralom alól ingadozásnak veszi, mivel a saját hibáit nem veszi észre és a felelősséget semmiért nem vállalja, így a nőt látja olyannak, amilyennek a labilis személyiséget bemutattam. Azonban a szociopata áldozata valójában nem labilis, hanem ki akar törni, el akar menekülni, amikor már látja, hogy kihasználják, becsapják és következetesen hazudnak neki, a szociopata terveket sző, hogy minél jobban befolyásolni tudja, matthelyzetet teremt, és a nő újra és újra öntudatra ébredve nekiesik a férfinek, mivel kétségbeesetten szeretne igazságot teremteni és kapni, valamint arra vár, hogy a férfi megváltozzon.
A valódi labilis és az átmenetileg labilis, aki védi a saját életét a ragadozóval /szociopatával/ szemben, nem ugyanaz.
Amikor az átmenetileg labilissá vált nő a szociopatától eltávolodik, ismét visszanyeri stabilitását, önuralmát és belső lelki békéjét.
Eszter

ELÉRHETŐSÉG: eszter888fenyhozo999@gmail.com

Szólj hozzá

RAGADOZÓK SZOCIOPATÁK nem csak férfiak!